Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych, które wchodzą w ich skład: — Kwasy tłuszczowe nasycone; znajdujemy je w mięsie, wędlinach, jajach oraz pełnych produktach z mleka (mleko, masło, śmietana, ser). — Kwasy tłuszczowe jednonienasycone; obecne przede wszystkim w oliwie z oliwek, tłuszczu gęsi i kaczki oraz w wątróbce tuczonych gęsi. — Kwasy [...]
[...] składników żywności zalicza się błonnik pokarmowy, oligosacharydy, poliole, aminokwasy, białka, WNKT, witaminy, składniki mineralne, cholina, lecytyna, bakterie fermentacji mlekowej Flawonoidy- sposób na antyoksydanty Włącz do diety oliwę, soję, grejpfruty, imbir, lukrecję, rozmaryn, są to bogate źródła flawonoidów. Te związki mają dobroczynne [...]
[...] występuje pod wplywem mleka, jaj, pszenicy i orzeszków ziemnych. Nastolatki raczej nie tracą alergii, natomiast dzieci z czasem mogą z niej wyrastać. Dzieci tracą alergię na mleko, soję raczej niż na orzeszki ziemne, ryby i krewetki. Alergia na orzeszki ziemne czy skorupiaki może wywoływać ostre reakcje po pierwszym spożyciu, ekspozycjii. Ludzie [...]
[...] mleka i przypisywania mu samych negatywnych właściwości zapomnieliśmy o jednym, płyn dostępny w sklepach jest tak przetworzony, że nie powinien nazywać się mlekiem. Pisząc "mleko" mam na myśli niepasteryzowaną, niehomogenizowaną, pełnotłustą wydzielinę gruczołów mlecznych zwierząt kopytnych nie szpikowanych antybiotykami, sterydami i hormonami, [...]
Przypomne tylko jak dobrym zrodlem bialka jest mleko(ok. 80%kazeina, 20% bialko serwatki) A teraz tekst: Fermentowane napoje mleczne Napoje mleczne fermentowane są to produkty otrzymywane z mleka i przetworów mlecznych w wyniku działania specyficznej mikroflory, powodującej obniżenie pH i koagulację białek mleka. Przemysłowa produkcja [...]
Witam Mam 13 lat ważę ok.60 kg i wzrost mam ok 160cm . Poprosiłem niedawno pewnego trenera żeby mi ułożył plan treningowy i do tego dieta . Moim celem była i nadal jest lekka redukcja tłuszczu z jednoczesnym małym przyrostem masy mięśniowej. I postanowił mi ułożyć dietę na redukcje a trening na mase i do tego zalecil mi kupno Witamin, minerałów i [...]
[...] każą nam zwracać się w kierunku żywności tzw. normalnej, zwykłej, która jest dla nas bezpieczna i przez którą nie wyrosną mężczyznom piersi, a kobietom broda. Pij mleko, będziesz mały Oczywiste jest, że w dzisiejszych czasach nie ma żadnej "normalnej" żywności, a za tak zwaną zdrową żywność trzeba zapłacić krocie. Jedyna w miarę czysta [...]
''Sok z marchwi zawiera tyle samo wody co krowie mleko. Jednak niewłaściwe jest porównywanie tych dwóch płynów na poziomie wartości odżywczej. Mleko jest produktem, który w organizmie ludzkim wytwarza największą ilość śluzu. Poziom kazeiny w mleku krowim przewyższa trzykrotnie jej poziom w mleku ludzkim(kazeina to uboczny produkt mleka, z którego [...]
[...] kiedyś egzystować bez niego. Dlaczego więc niektórzy dietetycy nie zachęcają do picia mleka, skoro jest aż tak dobrym źródłem składników mineralnych? Prawda jest taka, że mleko wcale nie jest bardzo dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Duże ilości takich pierwiastków jak mangan, chrom, selen i magnez można znaleźć w owocach i [...]
Mleko maly art po dzisiejszej biochemi Witam jako iz dzisiaj mialem na biochemi omawiane mleko postanowilem wrzuci swoje notataki na forum mam nadzieje ze komus sie do czegos przydzadza :D :P i mam nadzieje ze wszystko dobrze zanotowalem Mleko Skład chemiczny jest rozny dla roznych gatunkow . Najwieksza ilosc bialka ma mleko malych gatunkow [...]
[...] Wapń znajduje się też w serkach topionych i śmietanie, ale to także produkty wysokokaloryczne. Jeśli ktoś uczulony jest na białko mleka krowiego, może skusić się na mleko kozie (i jego przetwory). Wywołuje znacznie mniej alergii, natomiast zawiera więcej wapnia niż krowie. Nie zapominaj o rybach. Zawierają witaminę D oraz wapń. Ale [...]
[...] wolno oczywiście zapomnieć o wapniu - podstawowym budulcu kości. Znajdziemy go w mleku krowim i jego przetworach (jogurtach, serach), ale ludzki organizm lepiej przyswaja mleko kozie i dlatego warto chyba zapłacić trochę więcej za produkt działający efektywniej. Noś odpowiednie obuwie Zwłaszcza, jeśli uprawiasz sport, który mocno oddziałuje na [...]
[...] gotujemy i przed zagotowaniem ściągamy z gazu. Odkładamy i wolno mieszając potrochu dosypujemy żelatynę. Wymieszaną masę ubijamy mikserem na piankę. Dodajemy mleko do jogurtu i mieszamy łyżka. Całość przelewamy do formy. Najlepiej kwadratowa, najlepiej się kroi. Dajemy całość do ostygnięcia i wsadzamy do lodówki na noc. [...]
[...] że insulina jakoś pomaga na siłowni, ale ja nie widze takich efektów, jeśli wiecie jak stosować insulinę, proszę mi opisać ten sposób. Przy okazji cierpie na uczulenie na mleko (nie wiem dokładnie jaki składnik, gdyż po połowie litra mleka krowiego dostaje wysypki na rękach, a po dwóch dniach picia mleka, dostaje biegunki oraz gazów, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jakies FBW. 2 pytanie czy przez wakacje moge zrobic ten cykl kreatynowy (tamten to kompletny nie wypal wzialem jedynie 15 G ) 3 pytanie mam mozliwosc wprowadzenia do diety mleko kozie chcialbym sie dowiedziec czy warto je stosowac jezeli tak to dlaczego ?? Troche sie rozpisalem .. dzieki za przeczytanie i czeakm na odpowiedzi :-) Zmieniony [...]
Lauric acid - kwas laurynowy, jest to średniołańcuchowy nasycony kwas tłuszczowy występujący w pokarmach pochodzenia roślinnego (tłuszcz kokosowy) oraz zwierzęcego (mleko kozie, mleko krowie). Stanowi też ok 6% zawartości tłuszczu całkowitego w mleku ludzkim. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które w postaci chylomikronów [...]
[...] odkladanie sluzu pod skora?czy moze inne jeszcze skladniki mlecznych produktow?bo jeadzac chudy serek bialy czy jogurt dzieje sie to samo mimo niskiej laktozy,w takim razie mleko moze powodowac gino? - czy kazeinian wapna zawarty w np night blend treca ma takie samo negatywne oddzialywanie jak kazeina z nabialu? czy mleko kozie i owcze maja [...]